İnternet Explorer’ın tekel olmaktan çıktığı günlerden artık sıyrıldık diyebiliriz. İlk zamanlar alternatifsiz olduğu için kullanmak zorunda bırakıldığımız İnternet Explorer artık kullanım oranı olarak da sonlara doğru itiliyor. Çünkü kullanıcılar son sistemleri destekleyen hızlı ve güvenli tarayıcıları tercih etmeye başladılar.
Chrome dan önce yani Google bu işe el atmadan önce Safari, Opera, Firefox en popüler tarayıcılardı ama elbette İnternet Explorer un yanında isimleri bile okunmuyordu henüz. Bunların arasında Firefox biraz daha öne çıkarak kullanım oranlarını %20 lere çıkarmayı başarmıştı.

Google Chrome ise ilk çıkışıyla birlikte müthiş bir patlama yaptı. Hatta ilk gün indirilme sayısında rekora koşmuştu milyonlarca kez indirilmişti.
Bu arada Chrome aslında Linux tabanlı açık kaynak kodlu Chromium programının alt yapısını kullanmakta. (Bu alt yapıyı kullanan bir çok browser türemiş durumda)
Peki Chrome neden bu kadar tuttu?
Firefox u yakalayıp geçmesindeki en büyük neden ilk açılış süresi ve sayfa yüklemedeki başarısı. Chrome sistemi daha az yoran ve daha az RAM (bellek) tüketen bir yazılım olarak çıktı piyasaya. Dolayısıyla şu an İnternet tarayıcılarının kralı Google Chrome.

Google Chrome %40 a yakın kullanım oranına sahip tüm dünyada. Chrome un ortaya çıkışı Firefox u biraz geri plana itti. Ama Firefox da emin adımlarla yükseliyor ve kullanım oranı %25 civarı. İnternet Explorer ise zorunlu kullanımlardan dolayı halen %28 lik bir kullanım oranına sahip ama bunun nedeni Windows işletim sistemiyle tümleşik olarak gelmesi.
Bence bu yarışın galiba Chrome ancak ben bir Opera kullanıcısıyım ve Opera’yı ikisinden de daha önde görüyorum.