Format Atma

3
3.788 görüntülenme

Bilgisayar sahibi herkesin bu başlangıç seviyesindeki bilgiyi artık edinmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yazımı o yüzden kaleme aldım. Format atma dediğimiz şey aslında eski bir tabir. DOS işletim sisteminden kalma. Eskiden işletim sistemi kararsız hale geldiğinde ya da meşhur mavi ekran hataları almaya başladığımızda bilgisayar üzerindeki tüm bilgileri silen Format komutunu kullanırdık. Şu anda da mavi ekranlardan kurtulmuş sayılmayız Microsoft sağolsun.

Format Atma
Format Atma

Hey gidi günler 🙂 Başlangıç disketleri ile açardık o zamanlar bilgisayarı, Başlangıç Cd leri daha sonradan çıktı 🙂

Bilgisayara format atma işte buradan dilimize yerleşmişti. Türkçesi ise Biçimlendirme .

Günümüzde de Windows artık düzgün çalışmazsa ya da temizleyemediğimiz virüsler varsa kolay yol olarak format atmayı seçeriz. Ama artık format komutunu kullanmadan hangi Windows u kuracaksak onun Cd sini takarak bu işlemi daha basit ve görsel olarak komutlar yazmadan halledebiliyoruz.

Satır arasında şu bilgileri de vereyim. Format 2 türlüdür. Hızlı format ve normal format. Hızlı formatlama disk boyutuna göre değişse de yaklaşık 5-10 sn sürer. Çünkü hızlı format aslında disk üzerindeki bilgileri silmez. Sadece bu bilgilerin nerede olduğunun kayıtlı olduğu indexi siler. Dolayısıyla index olmayınca veri de yokmuş gibi oluyor. Genelde de hızlı format atılmış bir bilgisayardaki bilgiler recovery yazılımları yardımıyla geri döndürülebiliyor. Normal format ise yine disk boyutuna göre değişir ama yaklaşık 30 -60 dk hatta daha uzun sürebilir. Veri kurtarması güç olur. Ama bir ev kullanıcısı için normal formatı kullanmak pek de akıl karı değildir.

Şimdi gelelim, bilgisayara nasıl format atılır sorusunun cevabına.

Öncelikle bios u yani bilgisayarınız açılırken basit kontrolleri yapan yazılımdır kendisi, ilk CD-DVD ya da USB bellek (Windows işletim sistemi hangi ortamda ise)  ortamlarını kontrol etmesini söylememizdir. Yani nereden önyükleme yapılacağını seçeceğiz.

Aşağıda farklı bir kaç bios görünümü verdim genellikle Boot Sequence, Boot Priority, ya da First Boot, Second Boot şeklinde sıralamalar görülür. İlk sıraya CD -DVD ya da USB Bellek ten birini seçiyoruz. Yani eğer Windows umuz DVD ROM ise ilk sıraya DVD yi alıp biosu Save Configuration ile kaydedip çıkıyoruz.

Format Atma
Format Atma
Format Atma
Format Atma
Format Atma
Format Atma

Bir dahaki başlangıçta Windows CD – DVD ya da USB mizi takıp biraz bekliyoruz. Ön yüklemek için bir tuşa basın diye bir yazı çıkacak. Bu esnada herhangi bir tuşa basarak Windows Kurulumunu başlatıyoruz. Daha sonrası zaten kolay. Harddisk seçme ekranında Gelişmiş Ayarlara tıklayıp istediğiniz diski biçimlendirebiliyorsunuz.

Format Atma
Format Atma

Harddiskimizi seçip Yerel Dil ve Giriş ayarlarını yapıp Windowsun kurulmasını bekliyoruz. Hepsi bu.

 

 

3 YORUMLAR

  1. volkan hocam flash disk ten Windows 7 nasıl format atılır, kurulur bazı proğramlar var hangisini tavsiye edersiniz yardımcı olurmusunuz
    teşekkür ederim sizi takip ediyor istifade ediyoruz sayın hocam

    • Elbette microsoftun bunun için bir yazılımı mevcut. Windows 7 usb tool diye aratırsanız microsoftun web sayfasından indirebilirsiniz. Yapacağınız tek şey usbyi takıp windows 7 nin cd kalıbı yani iso dosyasını gösterip kopyala demek.

CEVAP VER

Lütfen mesajınızı giriniz.
Lütfen isminizi giriniz

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.