Karbonhidratlar çokça tükettiğimiz gıdalardır. Vücuda enerji sağlarlar ve fazla alındıklarında vücut tarafından yağa çevrilir ve yağ olarak depolanırlar. Her çeşit unlu mamul (ekmek, börek, pasta, kek ve saire), nişasta (patates ve ekmek), tatlılar, şekerlemeler, bal, çay şekeri (sakkaroz) ve süt şekeri (laktoz) en çok tüketilen karbonhidrat kaynağıdırlar.
Ayrıca, meyvelerle da belli oranda meyve şekeri şeklinde karbonhidrat alınır. Meyve suyu kan şekerinin çabuk yükselmesine ve tekrar çabuk düşmesine sebep olur. Bunun önüne geçmek için meyve suları kompleks karbonhidratlar veya proteinlerle birlikte tüketilmelidirler.

Karbonhidratlar esansiyel gıda (amino asit, vitaminler ve esansiyel yağ asitleri) ihtiva etmezler. Bunun yerine, sadece enerji sağlarlar.
Karbonhidratların fazlası zararlıdır. Şişmanlığa sebep olurlar. Çünkü fazla karbonhidratlar yağlara dönüşerek depo edilirler. Ayrıca, şeker hastalığı riskini artırırlar.
Günümüzde çay şekeri tüketimi çok artmıştır. Bu da faydadan çok bazı sağlık problemlerine sebep olur. Bunların başında diş çürümeleri gelir. Çay şekeri esansiyel gıda ihtiva etmez. Sadece enerji sağlar ve diğer karbonhidratlara göre daha fazla kilo yapar.