Liselerde, bu sene başında değişen orta öğretim yönetmeliğine göre ortak sınavların yapılması dönem içine alındı. Daha önceden yazın yapılan kurtarma sınavları artık her dönem ortalaması 50 nin altında olan her ders için yapılması öngörülüyor.
Okulların kapanmasına 3 hafta gibi az bir süre var ve okul müdürleri ortak sınavları ne zaman yapacaklarına,yetiştireceklerine dair stres yaşıyorlar.
Öğrencilerin bazılarına göre bu uygulama, dersi kurtarmak adına iyi bir gelişme ancak kimilerine göre ise yeni bir stres kaynağı. Kaldı ki bu sınava girerek kurtarmak istediği ders notunu daha da düşürme olasılığı da var. Örneğin her hangi bir dersten 2 yazılı ve 2 sözlü notu varsa kurtarma yazılısına da girilirse ortalama puan bu 5 sınav ve sözlü notunun ortalaması hesaplanarak alınacak.
Kurtarma sınavına mazeret göstermeden katılmayanların ortalaması düşecek, eğer rapor gibi mazeretleri varsa o zaman yine dönem içindeki girdiği sınav ve sözlü notlarına göre hesaplama yapılacak.
Ancak başka bir handikap ise şu. Bir okulda herhangi bir dersten 50 nin altında ortalaması olan en az 1 öğrenci olduğundan o okuldaki her ders için kurtarma sınavı yani ortak sınav yapılması gerekiyor.
Yönetmelikte her gün en fazla 3 sınav yapılabileceği belirtildiğinden bir okulun tüm ortak sınavları uygulayabilmesi için en az 1 hafta süreye ihtiyacı olacak.
Lisedeki yöneticiler de bu bakımdan kara kara düşünmekte.
Ayrıca lisedeki bu ortak sınavlara ortalaması 50 den fazla olup da notunu yükseltmek isteyen öğrenciler de katılabilecek.