Her öğretmenin mutlaka izlemesi gereken ve arşivinde bulundurması gereken filmleri sizin için derledim. Bu filmleri ders yılı sonunda öğrencilerinizle de beraber izleyerek kalıcı izler bırakabilirsiniz.
Siyah (Black 2005)
Kör ve sağır bir kızın bir öğretmen sayesinde hayata nasıl tutunduğunu ve nasıl yaşam mücadelesi verip kazandığını, sonunda da öğretmeni aynı duruma düşünce ona nasıl umutsuzca öğretmenlik yaptığını konu almaktadır. Kör ve sağır doğan Michelle ailesi tarafından anlaşılamamaktadır. Annesi ve babası Michelle’i akıl hastanesine göndermeden önce son kez bir öğretmen tutup şanslarını denemek isterler. Başta öğretmenle iyi anlaşamasalarda bu öğretmenin kızı başarılı bir şekilde eğittiğini görünce bu öğretmenle yola devam ederler ve Michelle bu öğretmen sayesinde üniversiteye gider ancak sonra Michelle’in öğretmeni Alzehimer hastası olur ve Michelle’e bakamayacak duruma gelir.bir gün michelle öğretmeninden onu öpmesini isteyip hayatının en büyük hatasını yapar.öğretmenini zorlar ve öğretmeni onu öper.o artık yoktur.michelle her pazar öğretmeninin gelmesi için kilisede duâ eder12 yıl sonra onu ilk kelimeyi öğrendiği çeşmede bulur.Artık öğretmen olma sırası Michelle’dedir kendi öğretmenine ona öğrettiklerini geri öğretmek için umutsuzca çabalar.
İki Dil Bir Bavul (2008)
Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği film, bir öğretmenin, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatır.
Yerdeki Yıldızlar (Taare Zameen Par, 2007)
Harfleri sayıları algılama problemi yaşayan Ishaan çevresi ve ailesi tarafından tembel geri zekalı muamelesi görür. Çalışmayı öğrenebilmesi için yatılı okula verildikten sonra tanıştığı resim öğretmeni ile değişen hayatı ve başarısını anlatan bir film. Ishaan derslerinde başarısız, yaptığı işlerin çoğunda tutarsız bir çocuktur, yazı yazmayı ve okumayı 3.sınıfta olmasına rağmen öğrenememiştir, kitabı her açtığında kelimeler sanki dans ediyor gibi gelir ona. Bu başarısızlığın sonucunda içine kapanık ve karamsar bir ruh haline bürünür, mutluluğu ve özgürlüğü insanlardan uzaklaşmakta bulur. Annesinin ilgisine karşın babasının katı tutumu Ishaan’ın zihinsel dünyasında gidiş gelişler yaşamasına sebep olur. Tam her şeyden ümidini kesmişken resim öğretmeni Ishaan’ın hayatını tam anlamıyla değiştirir.
Ölü Ozanlar Derneği (Dead Poets Socıety, 1989)
1959 yılında geçen film, John Keating (Robin Williams) adlı çok başarılı ve bir o kadar da farklı olan edebiyat öğretmeninin çok disiplinli bir erkek okulu olan Welton Academy’de (takma adı Hell-ton) öğretmenlik yapmaya geldiğinde başlar. Bay Keating, çoğu baskı altında olan öğrencileri edebiyat ve şiirin bambaşka dünyasıyla tanıştırır. Onlara özgürlüğü, hayatı yeniden anlamayı, dünyaya farklı açılardan bakmayı öğretir. Ancak Welton Akademisinin felsefesine tam örtüşmeyen bu ders anlatımı akademi yönetimi tarafından da gözden kaçmayacaktır. Okul müdürü Bay Nolan, yeni edebiyat öğretmenini, öğrencilerinden birinin intiharı üzerine, sorumlu görmüştür. Bunu bahane ederek edebiyat öğretmeni Bay Keating’i okuldan ayrılmaya zorlamıştır, fakat bu ayrılığa onu anlayan öğrencilerinin verdiği tepki Bay Nolan’ı hayatı boyunca yaşadığı belki de en utanç duyacağı anına sürükler.
Kara Tahta (Takhte Siah, 2000)
Bir grup erkek öğretmen, uzaktaki İran Kürdistan’ında dağların arasındaki patikalarda yürümektedirler. Sırtlarında karatahtalarıyla, bir köyden öbürüne öğrenci aramaktadırlar. Tepelerinde aniden duydukları helikopter sesleri bir anda görünmeyen bir düşmandan saklanmalarına neden olur.
Öğretmenlerden biri, Reeboir, gruptan ayrılır ve İran-Irak arasında kaçak mal taşıyan bir grup gençle karşılaşır. Reeboir, gençleri okuma yazma öğrenmeye ikna etmeye çalışır ama hiçbiribunla ilgilenmez. Okumaya zaman yoktur. Yaşamak için yaşamlarını tehlikeye atmak bütün vakitlerini doldurmaktadır.
Daha sonra gruptan bir öğretmen daha, Said de ayırılır. Terk edilmiş bir köye varan Said, köye öğretmen olarak geldiğini anlatmaya çalışır ama bir cevap alamaz. Köydeki yaşlı adamlardan birinin tek arzusu, genç bir dul olan kızı Halaleh’in kendisi ölmeden önce evlendiğini görebilmektir. Said’in ise evlenmek için kadına verebileceği tek şeyi karatahtasıdır.
Kopma (Detachment, 2011)
Henry Barthes (Adrien Brody), geçici öğretmenlik yaparak hayatını kazanan bir eğitim gönüllüsüdür. Genellikle sorunlu öğrencilerin bulunduğu okullarda görev alan Henry, bir yandan özel hayatında yaşadığı sorunlarla ilgilenirken, diğer taraftan yeni öğrencileriyle güçlü bir bağ kurmaya çalışacaktır… İnsan ilişkilerini işleyen ve eğitim sorunlarını ele alan en gerçekçi filmlerden birisi olan Detachment, bugüne kadar yapılmış en başarılı psikolojik filmlerin başında gelmektedir.
Canım Öğretmenim (Monsieur Lazhar, 2011)
Montreal’de Cezayirli bir göçmen olan Bachir Lazhar, çok sevilen ve sınıfta gerçekleştirdiği intihar sonucu ölen bir ilkokul öğretmeninin yerine geçmek üzere çarçabuk işe alınmıştır. Yavaş yavaş , okulu ve öğrencilerini tanımaya başlar ve onları tanıdıkça onlara bağlanır. İlk günden ortaya çıkan aralarındaki kültürel boşluk bile bir yerden sonra göze batmaz hale gelir. Sınıf yavaş bir iyileşme süreci geçirirken kimse Bachir’in acılı geçmişinden hiç kimse şüphe etmemektedir. Fakat bu geçmiş öylesine rahatsız edicidir ki eğer öğrenilirse sonuçları Bachir’in ülkeden atılmasına kadar gidebilir.
Koro (Les Chorıstes, 2004)
Film savaş sonrası Fransa’da 1949 yılında geçer. İşsiz müzik öğretmeni Clement Mathieu (Gérard Jugnot) gelen bir teklif üzerine yatılı erkek öğrencilerden oluşan bir okulda işe başlar. “Suyun Dibi” (Fond de l’Etang) adı verilen okulda tamamen birbirlerinden farklı karakterlerden oluşan ve oldukça asi tavırlar sergileyen genelde kimsesiz fakir öğrenciler bulunmaktadır. Okulun müdürü (François Berléand) ise öğrencilere karşı oldukça sert davranmakta, hücre cezası ve dayak gibi acımasız cezalar vererek disiplini sağlamaya çalışmaktadır. Bu gibi cezalar ile hiçbir sonuca varılamayacağını düşünen Clement, cezaların caydırıcı olmak bir yana öğrencilere ispiyonculuğa özendireceğini ve aralarındaki çatışmanın artacağını düşünür. Aklına gelen en iyi çözüm, en iyi bildiği iş olan müzik sayesinde öğrencilere ulaşarak onlara farklı bir dünyanın kapılarını aralayabilmek olur.
Iki dil bir bavul filmi zaten listede var.
Benim dünyam filmi ise Black filminin çakması olduğundan listeye koymadım