Öncelikle söylemek gerekir ki sigarayı bırakmak kolay değildir. Aşağıda sigarayı bırakmak için yardımcı olabilecek bazı ipuçları var. Uygulayabilirseniz amenna bence hiç olmazsa deneyin. Karlı çıkacak olan sizsiniz.

Sigarayı tamamen içmeyi bırakmak için kendinize bir tarih belirleyin ve o tarihten sonra hiç sigara içmeyin. (Bazı insanlar yavaş yavaş bırakırım diyerek sigarayı azaltır ama yapılan araştırmalar günde içilen sigaranın adetinin düşürülmesinin nikotin isteğinin azalmasında hiçbir olumlu etkisi olmadığını göstermiştir. En iyi yöntem aniden bıraktım deyip hiç içmemektir.
Sigarayı bıraktığınızı herkese söyleyin. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden alacağınız destek size büyük ölçüde yardımcı olacak ve motive edecektir. Evde başkaları da sigara kullanıyorsa işiniz daha zordur o yüzden böyle bir durumda sigara kullanan herkesin aynı anda bırakmayı tercih etmesi işi daha da kolaylaştıracaktır.
Çakmak, küllük ve sigaraya elveda deyin.
Bazı zorluklarla karşılaşacaksınız ilk haftalarda bunlara hazırlıklı olun. Bulantı (duygusal), baş ağrısı, anksiyete, sinirlilik, eskiye özlem, duygularınız depreşebilir. Bu belirtiler vücudunuzun alıştığı nikotinin eksikliğinden olur. 12-24 saat sonra zirveye ulaşabilir bu duygular ve en zor dönemleridir sigarayı bırakan kişi için ancak 2-4 hafta sonra bu duyguların hiçbiri kalmayacak merak etmeyin.
Çoğu tiryaki sigarayı bıraktıktan sonra içerkenki halinden daha fazla öksürdüğünü söyler. Aslında bu bilimsel olarak da doğrudur. Akciğerler temizlenirken öksürük artabilir. Çoğu tiryaki bu nedenle yeniden sigara içmeye başlar. Aman ha diyim, geçici bir durum bu ve 3-4 hafta sonra tam tersi, öksürüğünüzün azaldığını ve çok daha iyi nefes alabildiğinizi farkedeceksiniz.
Sigarayı bırakan çoğu insan bu eksikliği gidermek için kendini başka şeylere yönlendirir. Örneğin alkol gibi. Mümkünse alkol alınan yerlerde bulunuyorsanız bu mekanlara gitmeyi bırakın. Sigara ve alkol bazıları için ayrılmaz ikili bile sayılabilir. Ancak birbirlerinin muadili olarak da kullanılmamalıdır. Alkol da sigara gibi insan vücuduna zarar veren ve bağımlılık yaratan bir maddedir. O yüzden kendinizi çekirdeğe, meyve suyuna, ya da hiç olmazsa çay, kahveye yöneltin.

Sigara içmediğiniz her bir günü işaretleyin ve sayın gün sonunda.Kendi kendinize bunu nasıl başarabildiğinizi söyleyin ve bir daha ki gün için kendinizi motive edin.
Pozitif olun. Bundan sonra üzerinize ve elbiselerinize sinen kötü bir kokunuz olmayacak. Birkaç hafta sonra daha az öksürük ve daha iyi bir tat alma duyunuz olacak. Cebinizde daha fazla para olacak. Hatta sigaraya verdiğiniz parayı her gün bir köşeye koyun ve belli bir zaman sonra bakın bakalım ne kadar kardasınız.
Kimileri sigarayı bıraktıktan sonra kilo aldığını söyler. Aslında yukarıda da bahsettiğim gibi sigaranın yerine başka şeyler koyuyor iseniz bu da genelde yağlı ve şekerli gıdalar ise kilo kaçınılmaz olur, tavsiyem şekersiz sakız ve meyve yemenizdir.
Eğer sigarayı bıraktım dediniz ve dayanamayıp yeniden başladıysanız üzülmeyin. Genelde insanlar 3 ya da 4. kez denemelerinde başarıya ulaşıyorlar. Yeter ki isteyin ve vazgeçmeyin.
Sigarayı bırakmak için doktor desteği ya da psikolojik tedavi de alabilirsiniz. ALO 171 sigara bırakma hattını deneyebilirsiniz. Uzmanlarla konuşmak sizi rahatlatabilir.
Sigarayı bırakmak için satılan ilaç, tablet, sakız gibi ürünleri deneyip denememek tamamen sizin seçiminiz. Yardım alabilirsiniz bu gibi araç ve ilaçlardan.
Son zamanlarda elektronik sigara denilen bir araç da çıkmıştır. İşlevsel olarak sigaranın aynısıdır ama içinde sadece duman çıkaran bir sıvı var, nikotin ve diğer zararlı içerikler yok. Bu ürünü deneyerek sigarayı bırakan göremesem de isterseniz deneyebilirsiniz. Ağız alışkanlığından dolayı sigarayı bırakamayanlar için uygun olabilir.
Artık sizi Ferdi Tayfur’un sigarayı bıraktım parçası ve gerçekten sigara bıraktırabilen birkaç video ile başbaşa bırakıyorum.
Deneyim ve yorumlarınızı aşağıdaki yorum formundan bize iletirseniz seviniriz. Herkese sağlıklı ve sigarasız günler.
Sigaranın insan sağlığı açısından ne kadar zararlı olduğu artık herkes tarafından biliniyor. Sigara içenlere sigarayı bıraktırmak için sürekli yeni cezalar yerine, onlara sigara hakkında bilgilendirilmeli, tedavi hakkında çalışmalar yapılmalıdır.