Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Her Şey

0
36 görüntülenme

Tüp bebek kadın üreme hormonu olan yumurtalar ile erkek üreme hücresi olan spermlerin laboratuvar ortamında döllendirilmesi sonucunda rahme yerleşirken gebeliğin oluşumudur. Yumurtanın döllenmesi sağlanırsa bölünme başlayacak ve embriyo gelişimi söz konusu olacaktır sonrasında da oluşan embriyo anne rahmine yerleştirilir.

Doğal yollardan bebek sahibi olunmadığında tıpta her geçen zamanda ilerleme kaydeden tüp bebek tedavisi  ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tüp bebek tedavisi süresi yaklaşık  1 aydır. Eğer belirlenmiş bir hastalık ya da erkekte kısırlık söz konusu değilse tüp bebek öncesinde aşılama yöntemi uygulanarak doğurganlık elde edilmeye çalışılır. Aşılama yönteminin tüp bebekten farkı erkekten spermin toplanıp doğrudan rahim içine gönderilmesidir. Tüp bebekle kıyaslandığında ise başarı oranı düşüktür.

Tüp Bebek İşlemi Nasıl Yapılır

Anne adayından alınan yumurtalar ve erkekten alınan sperm hücreleri laboratuvar ortamında birleştirilir. Normal gebelikle arasındaki fark; döllenmenin rahim dışında olması ve embriyo haline gelince rahime yerleştirilmesi dir. Tüp bebek işlemi aşamalardan oluşur.

Ön Tetkik

Anne ve baba detaylı bir incelemeden geçirilir. Kadında yumurtalıkların durumu, yumurtlama seviyesi; erkekte sperm hücrelerinin kalitesi ve hareketliliği dikkate alınır. Test ve muayenelerden sonra ikinci aşamaya geçilir.

Yumurta Uyarılması

İkinci aşama artık yumurta oluşumunun sağlanması üzerinedir. Bu da yumurtalık uyarıcı hormonların anne adayına uygulanması demektir. Böylelikle yumurta gelişimi hızlandırılmış olur. Amaç fazla yumurta oluşumudur böylelikle içinden en kaliteli olanı tercih edilir.

Yumurta Toplanması

Oluşumu tamamlanan yumurtaların toplama işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem OPU işlemi olarak adlandırılır. Vajinal muayene şeklinde yumurtalar toplanır. Bu işlem yaklaşık yarım saatlik bir işlemdir.

Spermlerin Alınması

Yumurta toplama işleminden sonra erkekten sperm hücreleri alınır ve laboratuvar ortamında temizlenerek hazırlanır.

Döllenme

Toplanan yumurtalar ve hazırlanan sperm hücreleri laboratuvar ortamında döllendirilir. Ve embriyo gelişimi için incelemeye alınır. Oluşan embriyolardan en kalitelisi seçilerek rahme transferi için karar verilir.

Embriyo Transferi

Embriyonun ana rahmine yerleştirilmesi sonrasında artık hamilelik oluşumunu kontrol etmek için test sürecine kadar bir işlem yapılmaz.

 

Tüp Bebek Süreci Aşamaları

Tüp bebek yönteminde adet döngüsü ile birlikte yumurtlama başlatılması evresi ilk aşamadır. Verilen hormon ilaçları ile yumurtaların gelişim düzeyi tüp bebek uzmanı tarafından dikkatle takip edilir. Gerekli gelişim tamamlandığında yumurta çatlatma iğnesi uygulanır ve 36 saat içerisinde oluşan yumurtaların toplama işlemi yapılır. Bundan sonraki aşama spermlerin toplanmasıdır. Yumurtalar toplandıktan sonra 2-3 saat bekletilme yapılarak kaliteli spermler seçilir ve döllenmesi gerçekleştirilir. Oluşan embriyo transfer edilerek hamilelik sürecinin gerçekleşmesi beklenir.

Tüp Bebek Kimlere Uygulanır?

Tüp bebek 2 sene boyunca korunma olmadan cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilemediği durumlarda tercih edilen kısırlık yöntemidir.

⦁         Kadın tüplerinde tıkanıklık varsa

⦁         Polikistik over sorunu varsa

⦁         İleri yaştaki kadınlarda

⦁         Açıklanamayan kısırlık sorunu varsa

⦁         Kadında vajinismus sorunu varsa

⦁         Sperm kalitesi düşük olan erkeklerde

Tüp Bebek Kimlere Uygulanmaz?

Tüp bebek yöntemi doğurganlık açısından son derece başarılı bir yöntem olmasının yanısıra uygulanmaması gereken durumları da barındırır. Bunların başında erkekten sperm elde edilemeyen hallerde, menopoza girmiş kadında, yumurtlama görülmeyen kadınlarda , rahmi alınan kadınlarda da tüp bebek uygulaması yapılmaz.

Tüp Bebek Fiyatları

Tüp bebek fiyatları değişkenlik gösterir. Hastane ücretleri yapılan işlemler nezdinde fiyat farklılıkları oluşur.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüp bebek tedavisi 15 ila 18 gün arası değişir. Transferden 12 gün sonra anne adayından kandan Beta Hcg testi istenir. Bu test sonucunun düzeyi kontrol altında tutularak gebeliğin sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilmiş olunur.

Tüp Bebek Tedavisinde Çoğul Gebelikler

Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik riski vardır. Çoğul gebelikler gerek anne gerek bebeklerin sağlığı için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu durum embriyo transferi sayısının sınırlandırılması ile sona erdirilmiştir.

Tüp Bebek Tedavisi Soru Cevap

 1) Kadınların doğurganlığını etkileyen nedenler nelerdir?

Geç evlenenler, geç çocuk sahibi olmayı istemek, genetik durumlar, stres , insülin direnci gibi faktörler etkiler.

2) Tüp bebek tedavisinde yaş sınırı var mıdır?

Yumurtlayan her kadına tüp bebek tedavisi uygulanabilir. 45 yaşına kadar tüp bebek uygulanabilir ken başarı oranları açısından 40 yaşına kadar tercih edilmelidir.

3) Kullanılan hormon ilaçları kanser riski oluşturur mu?

Hormon ilaçlarının böyle bir risk taşıdığına dair tetkikler yoktur.

4) Tüp bebek tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Psikolojik olarak stresten uzak olması önem taşır. Hamilelik sağlandığı takdirde normal bir gebelikle hiçbir fark yoktur. Tedavi sürecinde de anne adayından istenen sağlıklı beslenme, düzenli uykudur.

5)Tüp bebek denemeleri arası ne kadar olmalıdır?

Başarısız bir tüp bebek denemesi sonrasında bir adet dönemi döngüsü sonrası ikinci deneme yapılabilir. Ancak önemli olan anne adayının psikolojisinin buna hazır olması ve ilgili doktorun verdiği izindir.

CEVAP VER

Lütfen mesajınızı giriniz.
Lütfen isminizi giriniz

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.