İlk çıkan cep telefonları oldukça büyüktü. Abartmadan söyleyebiliriz ki kafa büyüklüğü ile ölçülebilirdi yani. Daha sonra cep telefonları öyle küçüldü ki kibrit kutusu küçüklüğüne kadar geldi.
Sonrasında dokunmatik ekranlarla birlikte ve Android in müthiş hızlı gelişmesi ile de cep telefonlarının ekranları giderek büyümeye başladı. Hem de öyle böyle değil tablet boyutuna kadar erişti diyebiliriz. Zaten onlara da Phablet (Phone Tablet) deniyor. Ekranları 5.5 inçi geçen telefonlar için kullanılıyor.
Şu anda en rağbet gören telefonlar ekranı büyük olanlar. Mesela Iphone un en çok eleştirilen yönü ekran büyüklüğünde önemli bir değişiklik yapmaması.
Peki büyük ekran her zaman iyi mi? Aslında ekran büyüklüğü göreceli bir kavram. Mesela 5 inçlik Samsung Galaxy S4 kimine göre çok büyük, Note 2 ya da Note 3 kullanıcılarına göre ise ekranı küçük bile sayılabilir. Ekranın büyüklüğü ve parlaklığının aslında en büyük dezavantajı pil ömrüdür. Akıllı telefonlarda ekrana ne kadar çok bakarsanız pil yüzdeniz de aynı hızla düşer. Hatta biraz grafik ağırlıklı bir oyunu 4-5 saat süre oynamanız pil yüzdenizi %50 bitirebilir.
Şu anda akıllı telefon üreticilerinin en büyük sorunu da bu. Ekranı büyütürken pil geliştirmesi de yapmak zorundalar. Pilin daha uzun gitmesi için pilin dolayısıyla da telefonun kalınlaşması ve ağırlaşması gündeme geliyor. Bu da kullanıcıların sevmediği bir durum.
İlerde hem büyük erkan hem de şarj etmeden en az 1 hafta kullanılabilen akıllı telefon üreten bir firma çıkarsa bütün piyasayı alt üst eder şimdiden söylüyorum.
Hocam Apple bile bile ekranı büyütmüyor.Çünkü iphonu tek elle kullanması kolay olsun diye.