Balık tutmak; kimileri için huzur buldukları bir hobi, kimileri için ise profesyonel olarak ilgilendikleri özel bir alan. Her ne şekilde olursa olsun balık tutmaktan istediğiniz verimi ve zevki alabilmeniz için doğru oltayı seçmeniz gerekir. Çünkü tutacağınız balıkların türleri, alışkanlıkları, ağırlıkları gibi birçok etmen farklılık gösterir. Tüm bunlara uyumlu bir oltanızın olmaması elinizden birçok fırsatın kaçması demektir. Şimdi gelin balık tutma zevkini bir üst seviyeye çıkarırken sizi yarı yolda bırakmayacak olta makinesi çeşitlerine birlikte bakalım.
Olta Makinesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Balık tutmak dinlendirici bir hobi olsa da doğru bir ekipmanlarınız yoksa sizi gereksiz yoran bir etkinliğe dönüşebilir. Bu nedenle balık tutarken başarılı olmak ve bu aktiviteyi daha zevkli hale getirmek için en önemli detay, balıkçı malzemeleri seçiminde en az hatayı yapmaktır.
- Balık oltası, oldukça fazla ürün çeşitliliğinin bulunduğu bir alandır. Farklı özellik ve modellerdeki balık oltaları arasından seçim yaparken ilk dikkat etmeniz gereken konular; oltayı nerede kullanacağınız ve hangi tür balık avlamak istediğiniz olmalıdır.
- Balıkçılıkta en çok ilgi gören alan tuzlu su balıkçılığıdır. Tuzlu suda bulunan balıkların geneli çok büyük olmadığından kaldırma kapasitesi yüksek olan oltalar kullanmasanız da olur. Fakat oltanızın dayanıklılık seviyesinin yüksek olmasına özen göstermelisiniz.
- Hangi tür balık avcılığı yapacağınız kritik bir öneme sahiptir. Örneğin, büyük ve ağır bir balık olan sazan tutmak istiyorsanız makine gücü fazla, kamışı dayanıklı bir olta seçmeniz gerekir.
- Balıkçılığın temel malzemesi olan oltanın en önemli bölümü olta makinesi kısmıdır. Olta makinesi, kamışın takıldığı ana bölüm olduğundan aslında balık tutma performansınızı doğrudan etkiler. Bu nedenle seçim yaparken dikkat etmeniz gerekir.
- Olta makinesinin performansını temel olarak etkileyen iki ana unsur bulunur; dişli sistemi ve sistemde kullanılan malzemeler. Eğer balıkçılığa yeni başlıyorsanız mahmuzlu dişliler başlangıç seviyesi için oldukça uygundur. Fakat daha profesyonel ve büyük balıklar yakalamak için olta istiyorsanız helezon dişliler daha dayanıklıdır ve yüksek ağırlıktaki balıkları yakalamak için idealdir.
- Olta makinesinin devri, misina sarma hızını gösterir. Yani balık tutarken performansınızla doğrudan ilgilidir. Agresif ve hareketli balıklar için yüksek devirli makineleri tercih etmekte fayda vardır. Eğer tutacağınız balık daha sakin ve yemi iyice yutması gereken bir tür ise balığın oltaya gelmesi için düşük devirli makineler daha kullanışlı olur.
- Son olarak olta makinesi seçimi yaparken bilya kalitesi ve sayısına dikkat etmeniz gerekir. Bilya sayısı balık tutma keyfini artıran bir unsur olmanın yanı sıra makinenize bakım yapmak için gerekli süreyi uzatır. Ayrıca yüksek bilya sayısı makinenin ömrünü de artırır.
Olta Makinesi İçin Öneriler
Olta makinesi seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık. Balıkçı malzemeleri arasında oldukça önemli bir yeri olan olta makinesi seçiminden sonra uygun kamış, misina ve diğer ekipmanları seçerek balık tutmaya hazır hale gelebilirsiniz. Şimdi olta makinesi konusunda birkaç öneride bulunacağız.
Powerex LA 1000 12+1bb.
Göl, ırmak ve baraj gibi tatlı sularda balık avcılığı için oldukça ideal olan Powerex LA 1000 12+1bb.model olta, tuzlu sulardaki avlanmalar içinde uygundur. Yüksek çekim drag gücü sayesinde her türlü yemli dip avlarında kullanılabilir. Ayrıca kol yönü sağ ve sol el olanlara göre pratik şekilde değiştirilerek kullanılabilir.
Daiwa Strikeforce 4000 B
Surf ve spin tarzı balık avlarında kullanabileceğiniz Daiwa Strikeforce 4000 B, Abs Anti-Backlash sistemi sayesinde suni yemlerinizi daha uzun mesafelere ulaştırmanızı sağlar. Ayrıca dijital tasarım ürünü olan özel dişli yapısı, Digigear teknolojisi ile üretilmiştir.
Discovery DFT Ambitor 6000
Balık tutma keyfini bir üst seviyeye çıkaran Discovery DFT Ambitor 6000; suya karşı ekstra dayanıklı diskler, dijital balans ayarlı rotor, boşluk vermeyen anti-reverse rulman, geri sarmayı önleyici kalın atma teli ve alüminyum döküm tutma kolu özelliklerine sahiptir. Ayrıca yedek grafit kafa yanında gelmektedir.
Okuma Trio White 55 TW-55
Olta makineleri arasında en çok tercih edilen markalar arasında yer alan Okuma, Trio serisi ile sağlamlık ve performansı bir arada sunuyor. Masif tek parça kabartmalı alüminyum makine kabzası ve mil kolu gerektiğinde sağlamlık konusunda asla taviz vermez. Ağırlıktan tasarruf sağlayan hafif grafit yan diskler ise uzun süreli kullanımlarda size büyük avantaj sağlar.
Shimano Ultegra 2500
Balıkçılık ile yakından ilgilenenlerin çok iyi bildiği markalar arasında yer alan Shimano, Ultegra Serisi ile olta makinesinde yeniden seviye belirliyor. Bu yeni seri; inanılmaz dayanıklılık için bir Hagane Gear, daha fazla pürüzsüzlük ve verimlilik için X-Ship teknolojisi, mükemmel hat sarımı ve daha uzun döküm için Aero Wrap Osilasyonu ve ağır bir dönüş hissi olmadan su direnci için CoreProtect özellikleri ile donatıldı. Kısacası her durum ve koşula hızlı yanıt veren bu olta makinesi ile balık tutmak, bambaşka bir deneyim yaşamanızı sağlayacak.
Balık tutmak için ihtiyacınız olan tüm balıkçı malzemeleri ve olta makinesi modellerini ÇiçekSepeti’nde bulabilir, uygun fiyatlarla sipariş edebilirsiniz.