Dikkat! Telefon Kullanma Şekliniz Depresyonunuzu Belirtebilir!

0
429 görüntülenme

Depresyon günümüz şartlarında neredeyse toplumun birçok kişisi tarafından yaşanan klinik bir problemdir. Çoğu insan depresyonda olduğunu anlayamadığından dolayı bu soruna bir çözüm bulmak da ona keza kolay değil. Aksine, depresyon teşhisi konulduğu zaman çözümü kolay ve daha çabuk olabiliyor. İnsanlar fark etmeden kendilerini depresyona sürükleyebilirken, bazen yaşanan olaylar içerisinde depresyonun eşiğinden dönen kişilere de toplumda sıkça rastlanması şaşırtıcı gelmiyor.

Peki, insan hayatı için bu kadar önemli olan sağlık problemi depresyonun artık daha kolay fark edilebildiğini söylesek? Üstelik bunu, telefon kullanıcılarının telefonlarını nasıl ve ne şekilde muhafaza ettiğiyle yakından alakalı olduğunu söylemek de yalan olmayacak.

intro_1-akilli-telefon-depresyonu-tespit-ediyor

Henüz araştırma konusu olarak belirlenen bu sistem, beklenenin üzerinde bir oran ile depresyon tanılarının konulmasında bir nevi yön tayin edici oluyor. Depresyon yaşayanlar açısından erken uyarı sistemi olarak da tanımlanabilecek akıllı telefonların kullanımı şaşırtıcı şekilde gerçeğe yakın sonuçlar doğuruyor.

Bu teşhis nasıl olabilir?

Craigstlist üzerinden yapılan bir araştırmada 40 kişi tabanlı bir araştırma sistemi oluşturulmuş. Bu gönüllü olan kişilere hem depresyon testi hem de demografik anket uygulanmış.

Buraya kadar her şey olağan. Ancak süreç bundan sonra başlıyor. Gönüllülerin telefonlarına nereye giderlerse gitsin hem GPS hem de bunun haricindeki tüm verileri sisteme aktaracak bir uygulama yükleniyor. İşte bu noktadan sonra bu kişinin günlük hareketleri inceleniyor.

depresyon.20141025042300

Depresyona yatkın kişilerin telefonlarına daha bağımlı bir şekilde yaşamlarını devam ettirdiğini, daha çok evden çıkmadığını ve çevreyle ilişkilerinin azalarak telefonlarıyla daha güçlü bağlar kurduklarını görmek mümkün. Bu analiz için telefonların kullanım saatleri, kişilerin gün içinde herhangi bir şey yapmadan ne kadar süre sosyal medya ortamında takıldığı, yazışmalarının analizi gibi pek çok bilginin bir araya getirilerek tespitin gerçekleştirildiği vurgusu yapılıyor. Bu şekilde analizlerle doğru orantılı olarak depresif kişiler eşleştiriliyor ve doğru olduğu ortaya çıkıyor.

Ancak buradaki en büyük eksik nokta çok az bir kişiyle bu deneyin yapılmış olması. Bu bizlere güvenilirliği konusunda bazı tereddütler oluşturmuyor değil. Ancak yine de bir bağlantısının olabileceği de söz konusu. İlerleyen zamanlarda daha fazla kişi ile yapılan bir deney olursa gerçekliğini daha görebileceğiz.

CEVAP VER

Lütfen mesajınızı giriniz.
Lütfen isminizi giriniz

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.