
Özellikle Türkiye’de Matematik ve Yabancı dil dersleri başarı oranları oldukça düşüktür. Ben bugün bunların nedenlerini analiz edip çözüm önerileri sunmaya çalışacağım.
Yabancı dil konusunu daha sonra başka bir yazımda ele alacağım. Gelelim Matematik dersinin öğrenciler açısından neden zor olarak görüldüğü ya da sevilmediği gerçeğine.
Matematik dersinde temel alt yapı olmadan üstüne yeni bir şeyler koyması hayli güçtür. O yüzden temel seviyede bilgilerinde noksanlar olan bir öğrenci yeni konuları anlayamaz, dolayısıyla sıkılır ve sevmediği bir ders haline getirir.
Örneğin 6. sınıfa giden bir öğrenci halen çarpım tablosunu bilmiyorsa, 3 basamaklı sayılarda bölme işlemi yapamıyorsa, bölünebilme kurallarını anlayabilmesi de zor olur. Oran orantı konularında çarpma ve bölmeyi iyi kullanamadığından başarısız olur ve bu da motivasyonunu giderek düşürür ve Matematik dersi onun için anlaşılamaz bir ders haline gelir.
Eksiği olan öğrenciler için çok temel bazı ipuçları vereceğim.
Matematik aslında 4 işlem değil bence. Sadece 1 işlem. O da toplama. Toplamanın tersi çıkarma, toplamanın teker teker olmayan hali çarpma çarpmanın da tersi bölme.
Evet biraz garip gelebilir. Ama toplamayı bilen herkes Matematik dersinde başarılı olabilir. Yani toplama işlemini yapabiliyorsan, çıkarmayı da yaparsın, çarpmayı da bölmeyi de.
Bu 4 işlemde ne kadar pratik yaparsan kendine güvenin de o kadar gelişir. Örneğin 18X24 ü kafadan hesaplamak gibi. Nasıl mı?
Şimdi 18 X 24 işleminde bir tarafı tam bir sayı gibi düşünelim. Ben mesela 24 ün 20 si ile kafadan işlemimi yapıp daha sonra kalan 4 ile işlemi tamamlıyıcam.
18 X20 Buda 18X2 nin 10 katı yani 360.
Geriye ne kalmıştı 4
4X18=72
360+72=432
İşte bu kadar. Tabi hala zor geliyorsa dediğim gibi temel bilgilerinizi özellikle çarpım tablosuna geri dönmenizi öneririm. Çarpım işlemi de toplamadır demiştim. Mesela 6X4 ne demek 4 tane altının toplamı yani 6+6+6+6=24.
Evet sevgili öğrenciler, zor olan hiçbir şey yoktur. Bir şeyi arzu etmek ve hırsla çalışmak bütün engelleri aşar. Korkup geri çekilmek ya da kendini salıvermek ise güçsüz insanların işi.
Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere, hoşçakalın.